Актуальні питання збирання картоплі

На завершення складного сезону - 2023 ( холодна затяжна весна, посуха у травні, достатнє рівномірне зволоження і помірні температури у червні, дефіцит вологи та перепади нічних і денних температур у липні) справжнім випробуванням у кінці серпня стала посушлива жарка погода. 
У зв’язку з цим  хочемо поділитися порадами як підготуватися і організувати процес збирання врожаю з мінімальними втратами і збереженням якості бульб.
 
Час та графік збирання визначають:
  • Сорт і призначення врожаю;
  • Сортовий конвеєр (черговість сортів і безперервність процесу збирання);
  • Якість бульб і відсутність на них грибкової та бактеріальної інфекції (залишати в  ґрунті не довше 3 тижнів)
Час збирання слід планувати згідно сортового конвеєра і не перетримувати в полі, особливо, врожай ранніх сортів, оскільки це призводить до проростання чи загнивання бульб, розвитку ризоктонії, сріблястої і звичайної парші, фузаріозу.
Запізнення із збиранням спричиняє переростання і надмірні розміри бульб. Також великі бульби, особливо видовженої форми, більш схильні до механічних пошкоджень в процесі збирання.
 
Критерії визначення початку збирання врожаю різного призначення:
  • Рання картопля >>> урожайність і економічна доцільність;
  • Свіжа картопля >>> ціна і кон'юнктура ринку, напрямок реалізації, сорт, контракти;
  • Насіннєва картопля >>> фракційний склад; 
  • Поглиблена промислова переробка >>> вміст сухих речовин, параметри якості згідно специфікації на сировину; 
  • Виробництво крохмалю >>> вміст крохмалю в бульбах; 
  • Пізні сорти для тривалого зберігання >>> максимально-довго утримання вегетативної маси для наростання врожаю.
 При підготовці картопляного поля до збирання слід врахувати наступне:
  • Прискорити відтік пластичних речовин у бульби за допомогою дворазового позакореневого внесення Сульфату калію (5 кг/га) з інтервалом в 7-10 днів;
  • Відбір проб і контроль якісних показників:
- аналіз фракційного складу врожаю (час десикації);
- вмісту сухих речовин (фізіологічна зрілість бульб);
- дефекти бульб (дупла, вторинний ріст, парша, ризоктоніоз, гнилі)
  • Останні хімічні обробки планувати згідно регламенту хімічного захисту і контролю залишкових кількостей пестицидів;
  • Формування міцної шкірки знижує рівень механічних травмувань і не затримує процес збирання врожаю (завчасна механічна,  хімічна чи комбінована десикація, кальцієвмісні добрива);
  • Не зупиняти полив для запобігання утворенню грудки.
Знищення бадилля:
  • Час  – мінімум 2 тижні до збирання >>>  дозрівання бульб і формування шкірки, відтік продовжується;
  • Методи знищення бадилля:
- механічне скошування при потребі швидкої зупинки вегетації, дуплистості, розвитку вторинного росту, великій вегетативній масі. Особлива увага при цьому мінімальній висоті зрізу стебел);
- хімічна десикація (дикват, баста, синікація хлорат магнія, + сульфат магнію чи мінеральна олива) 
- комбінований метод (хімічна десикація + механічне скошування)   
  • Для запобігання розвитку столонних гнилій слід чітко дотримуватися основних вимог до застосування  Реглону (д.р. дикват):
- дробне/повторне внесення зниженими дозами (1-1,2 л/га + 0,8-1.0 л/га, інтервал 5-7 днів);
- температура при проведенні обприскування не вище 26°С, краще у вечірній час або похмуру погоду;
- підвищена норма витрати робочого розчину (300-400 л/га);
- проблема відростання пазухових бруньок >>> додавання мінеральної оливи, сульфату калію;
- дикват діє лише на листя, для висушування стебел  застосовувати препарат Аврора / Shark (д.р.carfentrazone ethyle).  1-а обробка: Реглон 1 л/га.  2-а обробка: Аврора 0,15-0,2 л/га + Реглон 0,8 л/га;
  • Для дезінфекції ґрунту і залишків бадилля від зооспор гриба-збудника фітофторозу, безпечного надійного  зберігання бульб хімічну десикацію слід проводити з обов’язковим додаванням до десиканту фунгіциду Банджо чи Ширлану (д.в. флуазинам) в повній нормі 0,4 л/га;
  • Повторне відростання вегетативної маси з пазушних бруньок після знищення бадилля негативно впливає на перезараження вірусною інфекцією насінницьких посадок,  зниження вмісту сухих речовин та підвищенню рівня редукованих цукрів на картоплі, призначеної для промислової переробки. Без повторного внесення хімічного десиканту в комплексі з інсектицидом в такому випадку не обійтися.
 Умови збирання врожаю:
  • Через 2-3 тижні після знищення бадилля, якщо вже шкірка сформована, сухі відмерлі столони, бульби легко відділяються від стебел;
  • Не перетримувати в ґрунті більше 3 тижнів для запобігання проростання бульб, розвитку ризоктонії, сріблястої і звичайної парші, фузаріозу, ін. хвороб бульб;
  • Температура >+8° C … < +25° C. Вищі та нижчі температури сприяють виникненню механічних пошкоджень, пітіуму та інші гнилі;
  • Суха бездощова погода; 
  • Достатня вологість ґрунту (оптимальна 20-24%);
  • Сепарація ґрунту і відсутність грудки (технологічний полив 80-100 м3/га за 1-2 доби перед збиранням). Відсутність грудки особливо актуально зараз, зважаючи на відсутність опадів перед збиранням врожаю.
Контроль якості та налаштування обладнання – в фокусі запобігання механічним травмуванням бульб:
  • Для контролю рівня механічних пошкоджень бульб на протязі всього ланцюжка "збирання-транспортування-сортування-завантаження на зберігання” використовують  спеціальне обладнання "електронна картопля” і "хот-бокс” (теплий ящик-інкубатор). З їх допомогою проводять визначення критичних точок пошкоджень бульб і налаштування комбайна та сортувальної лінії;
  • Налаштування трактора, підкопувача і комбайна:
- глибина підкопування (3 см підошви для легких, 6 см - для тяжких грунтів);
- невисокі швидкість руху трактора, відповідна синхронізована  швидкість руху транспортерів; 
- наявність землі на всій довжині першого транспортера комбайна;
- робота струшувача на мінімальних обертах, висота падіння картоплі мінімальна;
  • Антишоки;
  • Спецтраки;
  • Перезволоження в комплексі з механічними пошкодження сприяє інфікування бульб грибами сапрофітами – збудниками фузаріоз, пітіозу, фомозу та спалах їх розвитку  у сховищі.  Тому особливу увагу слід звертати на контроль механічних пошкоджень бульб комбайном та на сортувальній лінії.
Важливі моменти при сортуванні і закладці на зберігання:
  • Обов’язкові мийка та дезінфекція сховищ і контейнерів з їх просушуванням;
  • Відділення землі і сортування за фракціями в залежності від призначення:
- Насіннєва -28 – 55(60) мм
- Столова - 45+ мм чи 50+ мм
- Для переробки на чіпси - 40+мм, для смаження – 60+ мм, на крохмал і сухе картопляне пюре – 30+ мм
  • Ретельна інспекція і відбір гнилих та хворих бульб на роликовому столі при завантаженні врожаю з поля до сховища; 
  • Налаштування сортувальної лінії (не більше 30 см висота падіння бульб, покриття гумою металевих деталей, мінімум поворотів руху бульб);
  • Увага до чистоти тари, камер сховищ при використанні інгібітора проростання СІРС (д.р. хлорпрофам) при сортуванні насіннєвої картоплі;
  • Протруювання насіннєвої картоплі після проходження лікувального періоду перед закладкою на зберігання на Mafex: Фунгазіл (д.р.імазаліл), Ровраль Аква Фло (д.р. іпродіон);
  • Для запобігання утворенню конденсату на бульбах дельта температур у сховищі  і картоплі з поля не повинна перевищувати 8°C;
  • Лікувальний період мінімум 10 діб при +14…+17° C, висущування вологої картоплі, зниження 0,3° C  за добу для  уникнення випаду конденсату.  Якщо  збирання проходить при температурах, нижчих за 12…15° С, та в вологих умовах необхідно продовжити  лікувальний період (до 3 тижнів). Це сприятиме кращому формуванню шкірки, загоюванню ран і мікротріщин, муміфікації хворих бульб;
  • У випадку збирання врожаю з перезволожених ділянок поля слід звернути увагу на відкриття дихалець. Вони є воротами проникнення грибкової і бактеріальної інфекції, розвитку гіпоксії (задухи) і загнивання бульб. В такому випадку  необхідне більш інтенсивне вентилювання і просушування бульб у сховищі під час лікувального періоду.
Процес збирання врожаю плавно, але набирає обертів. Слідкуйте за нашими наступними повідомленнями з полів, в яких ми поділимося з вами результатами вирощування наших сортів, їх особливим вимогам щодо формування шкірки, стійкості до захворювань і травмувань при механічному збиранні. 
 
Актуальні питання збирання картоплі
 
Актуальні питання збирання картоплі
Фото 1. Контроль і управління якістю врожаю в полі на всіх етапах від посадки до збирання
 
Актуальні питання збирання картоплі
Фото 2. Повторне відростання вегетативної маси рослин після десикації – проблема якості насіння і сировини для переробки
 
Актуальні питання збирання картоплі
Фото 3. Муміфікація хворих бульб, загоювання ран і формування міцної шкірки – позитивний результат лікувального періоду
 
Актуальні питання збирання картоплі
Фото 4. Механічні пошкодження бульб при збиранні
 
Актуальні питання збирання картоплі
Фото 5. Використання приладу "Електронна картопля” для контролю критичних точок пошкоджень бульб і налаштування обладнання в полі та сховищі
 
Актуальні питання збирання картоплі
Фото 6. Хот бокс (інкубатор) – швидкий, простий і ефективний метод контролю механічних пошкоджень при збиранні, сортуванні та зберіганні врожаю. За 10 годин прогрівання бульб при температурі +36°С – готовий результат
 
Актуальні питання збирання картоплі
Фото 7. Спецтрак – самий ощадливий  для бульб вид транспортування врожаю картоплі з поля
 
Актуальні питання збирання картоплі
 Фото 8. Антишок – простий і надійний захист бульб від механічних травмувань при завантаженні врожаю картоплі в транспортний засіб
 
Актуальні питання збирання картоплі
 Фото 9. Картопляне поле в очікуванні.


Матеріал підготував Віктор Семенович Різник, консультант з агрономічного супроводу.


Copyright © 2016 AGRICO. All Rights Reserved - Насіннєва картопля, купити в Україні
Мапа сайту